Yhtye

  • Riku Varis: Basso
  • Ville Hakasalo: Kitara, laulu
  • Heikki Oinonen: Rummut
  • Samuli Varis: Kitara

Bändin loistelias elämänkaari alkaa vuonna 2001 kun Ville, Riku ja Samppa, jotka olivat häärineet jo useita vuosia yhdessä lukuisten muiden bändiprojektien kanssa, tutustuvat Valtteri ”Walchu” Nummiseen, joka osoittautui kelpo rummunpäristäjäksi. Kolmikosta puuttui juuri rumpali, jota oltiin jo kauan kaivattu, joten Walchun täydennettyä kolmikkoa saatiin kokoon bändi nimeltä Kameleontti. Alussa musiikkityyli ei ollut aivan selvä, mutta kaikkien ollessa kuitenkin metallimusiikin ystäviä, oli alusta asti selvää, että raskaaseen suuntaan oltiin menossa.

Walchun päästyä soitannallisesti samalle aaltopituudelle muiden kanssa saatiin aikaiseksi EP nimeltä ”Luojan Kiitos” (2002). Levyä tehtiin omakustanteena vain pieni painos. Levy oli kuitenkin sen verta ehjä ja hyvä kokonaisuus, että levyt saatiin myytyä kohtalaisen pian.

Levyn valmistumisen aikoihin aloitettiin myös keikkailu, joka kuitenkin loppui lyhyeen Walchun lähdettyä yllättäen bändistä kesällä 2002. Se oli muille tietenkin suuri askel taaksepäin, sillä tiedettiin, että uuden rumpalin löytäminen tulisi olemaan vaikeaa.

Bändi olikin pitkään ilman rumpalia, joka ei tietenkään edistänyt juurikaan bändin toimintaa. Täysin telakalla oleminen ei kuitenkaan miellyttänyt, joten bändi pyysi Simo ”Skenis” Stenmania soittamaan heidän kanssaan studioon, jotta saataisiin bändin uudetkin kappaleet nauhalle. Levy tehtiin melko nopeana projektina, mutta silti paljon harkitummin ja rauhallisemmin kuin ensimmäinen EP. Tulos oli myös siitä johtuen paljon parempi. Bändin toinen EP ”Kaiken Jälkeen” valmistui alkuvuodesta 2003.

Hieman levyn julkaisun jälkeen bändi sai mahdollisuuden tehdä myös musiikkivideon kappaleesta ”Maljani” ja Simo tuli ystävällisesti soittamaan rumpuja videolle, vaikka ei ollutkaan varsinainen jäsen. Videolla esiintyy myös Tomi ”Sidi” Leppänen.

Keväällä 2004 bändi sai vihdoin oman rumpalin kun Heikki Oinonen liittyi mukaan porukkaan. Heikki oli vanha tuttavuus, mutta rumpujen soittotaito ilmeni vasta tässä vaiheessa. Äijien saatua kauan kaivattu rumpali mukaan rinkiin, vetäytyi Kameleontti reenikämppänsä uumeniin suunnittelemaan uutta hyökkäystä.

Varsinaista hyökkäystä odoteltiinkin melko pitkään, sillä uuden jäsenen tulo bändiin oikeastaan ajoi koko bändin hieman uuteen tilanteeseen. Vanhat kappaleet jäivät käytännössä historiaan ja bändi aloitti uuden materiaalin ns. tyhjältä pöydältä. Uuden rumpalin myötä bändin soundi muuttui myös hieman taas rankempaan suuntaan.

Asioiden uuteen käyntiin saattamista vaikeutti reenikämpän puuttuminen ja asepalvelukset. Pikkuhiljaa uuden materiaalin myötä bändi aloitti tekemään myös uutta EP:tä, joka näki päivänvalon vuonna 2007. Soundi oli jälleen huomattavasti raskaampi kuin ennen, joka osaltaan johtui tietenkin myös huomattavasti ammattimaisemmasta studiotyöskentelystä. Levy myöskin päätettiin tehdä uudella studiolla (Fantom/Tampere), koska bändi ei ollut tyytyväinen edellisten levyjen soundeihin. Studiolla käytettiin enemmän aikaa biisien hiomiseen kuin edellisten levyjen kanssa, ja jälki oli sen mukaista. EP kantoi nimeä ”Vähitellen Vaikenee” ja se julkaistiin maaliskuussa 2007. Levy sai julkaisunsa jälkeen todella positiivisen vastaanoton monelta taholta, joka tietysti nosti bändin mielialaa huomattavasti vaikeiden jäsenten vaihdosprosessien ja muiden ongelmien jälkeen.

Levyn myötä bändi teki tällä kokoonpanolla myös ensimmäiset keikkansa 2007 vuoden aikana. Bändi sai kuitenkin mukavaa palautetta myös live-esiintymisistä, joten asiat alkoivat saada vihdoin nousujohteisen suunnan.

Hyvän palautteen myötä Kameleontti pisti pyörät heti uudelleen pyörimään ja aloitti tekemään uutta EP:tä jo saman vuoden kesäkuussa. EP tehtiin samalla studiolla ja saman nauhoittajan kanssa kuin edellinenkin, joten levy saatiin melko nopeasti kasaan. Tosin itse studio oli muuttanut Akun Tehtaalle Ylöjärvelle ja Kameleontti sai olla historian ensimmäinen bändi, joka nauhoitti siellä. Biisejä tälle levylle oltiin ehditty tekemään jo samaan aikaan kun edellistä EP:tä vasta nauhoitettiin. Kameleontti julkaisi uuden EP:n joulukuussa 2007 ja se kantoi nimeä ”Sarkaimet”.

Palaute uuden EP:n myötä oli vieläkin positiivisempi kuin edellisen levyn tapauksessa. Kuuntelijat ja arvostelijat tykästyivät levyyn lähes poikkeuksetta ja siitä oli hyvänä osoituksena esimerkiksi Inferno-lehden Kuukauden Bändi -tittelin saaminen huhtikuussa 2008.

EP:n myötä ilmaantui myös keikkoja, joita bändi teki mahdollisuuksien mukaan. Uuden levyn myötä materiaalia alkoi olla tarpeeksi jo täyspitkiin keikkasetteihin, joten keikkoja oli huomattavasti helpompi ja ennenkaikkea mukavampi tehdä. Keikkailun ohella bändi kuitenkin koko ajan suunnitteli jo uutta valloitusta julkaisupuolella. Bändi oli päättänyt jo Sarkaimet EP:n julkaisuhetkellä, että seuraava julkaisu ei olisi enää EP, vaan täyspitkä albumi. Albumia varten alettiinkin heti kehitellä uusia kappaleita, jotta ensimmäinen albumi saataisiin mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

Varsinainen albumintekoprosessi sai vihdoin alkunsa joulukuussa 2008, kun Kameleontti aloitti uuden albumin nauhoitukset. Bändi päätti käyttää samaa nauhoittajaa (Henri ”öyhtistä” Virsell) kuin ennenkin, sillä soundit oli ollut edellisillä levyillä kohdallaan. Albumin myötä myös nauhoitusprosessista tuli tietenkin huomattavasti pidempi kuin ennen. Prosessin pituutta lisäsi entisestään se, että albumille kootut biisit olivat huomattavasti teknisempia kuin aikaisemmin ja kappaleita kirjoitettiin osittain vielä nauhoitusten käynnistyttyäkin. Nauhoitusten edetessä bändi päätti tehdä albumista myös promo-singlen, joka pyrittiin saamaan mahdollisimman nopeasti ulos, jotta bändi pääsee promoamaan uutta levyään. Promo-single saatiin valmiiksi juuri ennen kesää ja se julkaistiin kesäkuussa 2009. Promo-single kantoi nimeä” Leiki Kuollutta”.

Elokuussa yhtye kyllästyi kolkuttelemaan levy-yhtiöiden suuria ovia ja päätti perustaa oman levy-yhtiön nimeltä Rosteri Records. Levy-yhtiön ensimmäinen tuotos oli Kameleontin debyyttialbumi ”Tärkein Vähemmistö”, joka julkaistiin 25. päivä marraskuuta 2009.

- Riku W.

Kommentit poissa käytöstä